Landhuis “De Specht”

Landhuis ‘De Specht’ – Utrechtseweg 287 te Oosterbeek

Eeuwenoude loofbomen, klassiek gevormde rododendrons, een glimp van een weelderig rieten dak, mijn nieuwsgierigheid is gewekt als ik de oprijlaan van het historische landhuis ‘De Specht’ oprij. Dit is een bijzonder huis. Bewoonster Patricia verwelkomt mij hartelijk bij de statige entree van het huis. Haar warme welkom past bij het romantische en gastvrije karakter van het Engelse landhuis. Toen het in 1932 werd gebouwd, werd inspiratie gevonden in de voorname architectuur van de welgestelden van het Engelse platteland. De verspringende dakvlakken, het dikke rieten dak, soms doorbroken door dakkapellen met ramen met roedeverdeling, de blauw geschilderde achterdeur en raamluiken, alles is in stijl en onderstreept de typische landhuisstijl uit die periode. Patricia vertelt enthousiast dat in Oosterbeek veel historische verbanden te leggen zijn met Engeland. Het kunstenaarsdorpje van weleer -grenzend aan Arnhem – is rijkelijk bedeeld met eeuwenoude buitenplaatsen en landgoederen met Engelse invloeden. Aan de overkant van de straat liggen bijvoorbeeld landgoederen De Hoge Oorsprong en de Hemelse Berg met een park in Engelse landschapsstijl aangelegd. Landgoederen met prachtige wandelpaden, beken en watervalletjes die uitvloeien in de uiterwaarden van de Rijn. “Toen vrienden van ons voor het eerst naar Oosterbeek kwamen, waren ze zo onder de indruk van de omgeving en de vergezichten. Een on-Nederlands landschap dat vele kunstenaars door de jaren heen heeft geïnspireerd.”

Het huis

Maar terug naar het huis. De statige ontvangsthal met de bordestrap wordt warm verlicht door de zon die door de ambachtelijke glas-in-lood raampartijen schijnt. In één daarvan is een specht verwerkt, natuurlijk passend bij de naam van het landhuis, maar ook bij de omgeving. “Regelmatig hoor je het typische geluid van spechten – die ook wel de ‘drummers van het bos’ worden genoemd – op de boomstammen rondom het huis,” aldus Patricia. We lopen door naar de eetkamer met prachtig uitzicht over de grote, besloten tuin. Het gezellige hoekje met boekenkasten en twee leren fauteuils nodigt uit om ons gesprek voor te zetten. Terwijl Patricia een kop thee zet, bewonder ik dit markante huis met de vele stijlkenmerken. De originele schouw geflankeerd door vaste kasten, de stoere balken en het vele glas-in-lood rondom. Het huis is duidelijk in welvaart gesticht. Maar ondanks het imposante woonoppervlak van bijna 300 m2 heb je nergens het gevoel ‘verloren te zitten’, beaamt ook de vrouw des huizes.

Perfecte ligging

Patricia, ondertussen weer aangeschoven, vertelt dat ze al jaren met veel plezier op deze plek wonen. Destijds had Cor – haar man – met zijn gezin het voorrecht ‘De Specht’ te kunnen kopen. Vanwege de goede bereikbaarheid met uitvalswegen naar alle windrichtingen, was het de ideale plek om als consultant zijn praktijk hier te vestigen. “Een representatief huis voor de clientèle van Cor,” benadrukt Patricia. Maar omdat het huis zo dicht tegen de bebouwde kom aan ligt ook een perfecte uitvalsbasis voor een gezin. Een college met voortgezet onderwijs ‘om de hoek’. Universiteiten en divers hoger beroepsonderwijs in de grote steden Arnhem, Nijmegen en Wageningen maken het perfect om in alle rust kinderen op te voeden en te begeleiden in hun ontwikkeling. Niet voor niks heeft de regio grote aantrekkingskracht voor mensen ‘van buiten’. Patricia: “De combinatie van uitgestrekte natuur – zoals bossen en heide – in je achtertuin en grote steden in je voortuin is best zeldzaam te noemen.”

Onze droom

Hoewel ze intens hebben genoten van het huis en zeker niet weg willen uit Oosterbeek heeft Patricia altijd de droom gehad een eigen huis te ontwerpen. “Die gelegenheid heeft zich nu voorgedaan en we kunnen op korte afstand van ‘De Specht’ een nieuw huis naar eigen ontwerp gaan bouwen. Het zal gek zijn als ons nieuwe huis straks af is en we door de bomen ons oude huis kunnen zien. Maar uiteindelijk heeft de fantasie om iets nieuws te creëren het gewonnen van sentiment. Daarbij is ‘De Specht’ geschikt als gezinshuis en moet het gevuld worden met spelende kinderen die van de trapleuningen afglijden en door de gangen rennen,” lacht Patricia.

Multifunctioneel huis

Het landhuis heeft veel gebruiksmogelijkheden. Een praktijk aan huis met een eigen entree – ideaal om zakelijk bezoek te ontvangen – is een optie, maar een atelier of een Bed & Breakfast zouden ook goed passen bij het huis. “Je kunt er zelf je eigen invulling aan geven,” aldus Patricia. Ze vervolgt: “Voor Cor is deze plek een veilige haven geweest, een plek om zich terug te trekken. Hij heeft een heel hectisch leven, wij beiden trouwens. We reizen veel en omdat we ondernemers zijn, hebben we zeker behoefte aan balans. Hier hebben we werk, sport – zoals heerlijk mountainbiken en hardlopen in de bossen – en rust op een juiste manier kunnen combineren. Patricia en Cor kijken terug op mooie jaren in ‘De Specht’. “Wij hebben als een goed rentmeester het huis bewoond en het met liefde onderhouden. Het is tijd om het stokje door te geven.

Meer informatie : http://www.drieklomp.nl/Utrechtseweg-287-OOSTERBEEK-20170228093723163

 

 

U kunt niet (meer) reageren.