Landgoed de Heerlijkheid Loenen

Laaghangende nevel over de uiterwaarden ontneemt mij het zicht op de rivier als ik over een kronkelende dijk op weg ben naar Heerlijkheid Loenen, een landgoed vlakbij Arnhem en Nijmegen, in het Betuwse plaatsje Slijk-Ewijk. Kenmerkend voor het landgoed is de monumentale Grote Allee, een imposante oprijlaan van 1,5 kilometer lang waar tal van andere, kortere lanen in een rechte hoek op uit komen. Zelf kies ik voor een ritje langs de Waal en neem ik een van de zijweggetjes. Ik heb de instructie gekregen om bij de oude dijkwoning, voorheen de rentmeesterswoning van het landgoed de dijk te verlaten om Heerlijkheid Loenen te bereiken. En daar, omgeven door de opkomende mist, is ineens de statige en monumentale gevel van het voormalige jachtslot. De poort met de smeedijzeren hekken zwaait gastvrij voor mij open en ik rijd de buitenplaats op. Op het bordes van het landhuis staat bewoner en eigenaar mij vriendelijk tegemoet te zwaaien. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal, er zal veel te vertellen zijn over het landgoed.

Verder lezen? De complete woonreportage van De Heerlijkheid Loenen is te lezen op pag. 46 van ons nieuwe najaarsmagazine. Het Najaarsmagazine is vanaf 7 november gratis op te halen bij onze vestigingen.

Tekst & Fotografie : Gerald van Drie

U kunt niet (meer) reageren.