HUIZENKOPERS BIJ ONAFHANKELIJK ADVISEUR VEEL GOEDKOPER UIT DAN BIJ BANK

Huizenkopers die een nieuwe hypotheek afsluiten, betalen bij een bank 0,67 procent meer hypotheekrente ten opzichte van de scherpste aanbieding in de markt. Via een onafhankelijk adviseur is dat verschil kleiner: 0,3 procent. Bij een looptijd van 10 jaar scheelt dat gemiddeld circa € 8.000. Dat blijkt uit onderzoek van Hypotheekonderzoek.nl in opdracht van Van Bruggen Adviesgroep, meldt am:web.

Hypotheekonderzoek.nl ondervroeg bijna 400 mensen die in 2016 of 2017 een hypotheek sloten. Het gemiddelde hypotheekbedrag was € 237.849. Bij dat bedrag levert een renteverschil van 0,37 procent tussen de twee distributiekanalen een besparing van € 8.000 op bij een looptijd van 10 jaar. Bij een looptijd van 30 jaar is een koper die via een onafhankelijk adviseur een annuïteitenhypotheek sluit ongeveer € 15.000 goedkoper uit.

Advies bank goedkoper

Voor het advies zelf betaalden de klanten bij de bank gemiddeld € 800 minder dan bij de onafhankelijk adviseur. Van de respondenten liet ruim 30 procent zich adviseren bij een bank, 62 procent door een onafhankelijk adviseur. De rest wendde zich tot familie en vrienden of ploos de hypotheek helemaal zelf uit.

De vijf meest gekozen geldverstrekkers in het onderzoek waren Rabobank (19,0 procent), ABN AMRO (11,5 procent), AEGON (10,9procent), ING (6,3 procent) en Florius / Bouwfonds (5,8 procent).

Voorwaarden

Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep, hekelt het distributiebeleid van sommige geldverstrekkers. Daardoor is er op dit moment geen enkele partij die toegang biedt tot alle hypotheken. “In 76 procent van de onderzochte hypotheken heeft de consument voor een hypotheek gekozen die niet de goedkoopste was. Natuurlijk is prijs niet allesbepalend bij die keuze, de voorwaarden zijn ook belangrijk. Maar we zien de laatste jaren juist dat de voorwaarden bij alle geldverstrekkers steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Als 76 procent in de praktijk niet uitkomt bij de goedkoopste hypotheek dan kunt u stellen dat de consument kennelijk niet makkelijk toegang krijgt tot alle beschikbare hypotheken op de markt”, aldus Meijer. Hoe kleiner het assortiment, hoe groter de kans dat de consument een scherpe rente misloopt, zegt Meijer. “Dat effect ziet u helemaal als de consument zelf kiest voor slechts één geldverstrekker, een bank die alleen zijn eigen producten aanbiedt. De kans is klein dat die bank net op dat moment de scherpste rente in de markt heeft.”

AFSPRAAK MAKEN?

Heeft u vragen over hypotheken, verzekeringen, pensioenen of vermogensbeheer? Drieklomp Financieel Adviseurs kan u helpen aan de antwoorden. Hierdoor bent u altijd verzekerd van deskundig advies, afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.

www.drieklompfinancieel.nl

 

Bron: am:web

U kunt niet (meer) reageren.