Brand van Egmond: Spelen met licht

Ze zijn wereldwijd bekend: de handgemaakte lichtsculpturen van atelier Brand van Egmond. In de objecten zijn liefde voor licht, kunst en vakmanschap overduidelijk terug te vinden. Oprichter en ontwerper William Brand vertelt over zijn werkwijze.

Je bent opgeleid tot architect, maar al snel na je studie ben je je gaan toeleggen op het ontwerpen van lichtsculpturen. Waar komt je liefde voor licht vandaan?

“Licht is emotie. Door met licht te werken, kun je zoveel invloed uitoefenen op iemands gemoedstoestand. Je kunt bijvoorbeeld spelen met schaduwen, warmte, glinsteringen en intimiteit. Ik maak gebruik van de sculpturale kracht van het object en maak karakters die een bepaald gevoel oproe- pen. Een vrij hangend object in een interieur bepaalt een behoorlijk stuk van de identiteit van de ruimte. Het is een ankerpunt voor het oog. Als je de ruimte binnenloopt, land je als het ware op het object. En dat is het doel wat ik altijd voor ogen heb bij mijn ontwerpen: ik wil mensen raken.”

Hoe ontstaan jouw ontwerpen?

“Dat proces verloopt telkens weer anders. Ik kan geïnspireerd raken door een persoon, een locatie, muziek, een gedicht of een verhaal dat ik te horen krijg en zo ontstaat een concept. Niet bewust, maar meer in een droom. Daarom staat op mijnbusiness card: Professional Dreamer. Want dat is in feite wat ik doe. Ik droom over een object en vervolgens ga ik het in mijn atelier verwezenlijken. Mijn ontwerpen maak ik overigens niet vanachter een computer. Ik ontwerp met mijn handen als een beeldhouwer en laat het experiment toe. Dat is het voornaamste wat ik geleerd heb op de kunstacademie: laat het maar gebeuren. Als je je daaraan overgeeft, kom je in zo’n mooie flow.

Wilt u het complete interview lezen? Vraag dan gratis ons nieuwe magazine hier aan.

U kunt niet (meer) reageren.