Corona maakt stedelingen happig op een huis in de natuur

Door de lockdown zijn sommige mensen zich pijnlijk bewust geworden van het gebrek aan ruimte en groen in de stad. Ze verruilen de stad nu voor een huis in de provincie. ‘Waarom zouden we nog teruggaan naar Amsterdam?’

Ralph Dassen, zijn vriendin Sandra Winterswijk en hun twee kinderen (9 en 10 jaar) hoefden niet lang na te denken toen het kabinet in maart de corona-lockdown afriep. Ze pakten hun boeltje in en vertrokken naar hun stacaravan in de buurt van Arnhem. ‘Waarom zouden we ons opsluiten in ons appartement in Amsterdam, als we toch geen gebruik kunnen maken van alle geneugten van de stad?’, zegt de 47-jarige Dassen. Cafés, restaurants en theaters waren immers dicht. Dan zaten ze liever in een caravan in de natuur, waar de kinderen gemakkelijk buiten kunnen spelen. In Amsterdam hebben ze niet eens een balkon.

Hoewel het aanvankelijk even wennen was in Gelderland, ‘je mist toch je koffietje hier, koffietje daar’, beviel het werkende leven in het groen eigenlijk ook wel. ‘Je bent zo in het bos, om even een wandelingetje te maken. En alles is hier gewoon wat minder gejaagd. Ik ben zelfs weer gaan schilderen’, zegt Dassen.

Na 25 jaar de stad uit

Het buitenleven begon zo te bevallen – ook al woonden ze in de stacaravan tweeënhalve maand op dertig vierkante meter – dat Dassen en zijn vriendin zich op een avond afvroegen: ‘Waarom zouden we nog teruggaan naar Amsterdam?’ Door het thuiswerken hoeft Winterswijk niet langer in de stad te wonen en Dassen werkt sinds kort in Arnhem. ‘We houden heel erg van cultuur, maar we kwamen door de kinderen toch al nergens meer’, zegt Dassen. Dus besloten ze te verhuizen. ‘’Alles is hier gewoon wat minder gejaagd. Ik ben zelfs weer gaan schilderen’’

Na 25 jaar verlaten ze de hoofdstad. De kinderen zijn al ingeschreven op een basisschool in het Gelderse dorp De Steeg voor na de zomer. Het gezin moet alleen nog een woning vinden. Maar een huis kopen blijkt minder gemakkelijk dan ze dachten. ‘We zijn niet de enigen uit de Randstad die op huizenjacht zijn in deze streek’, zegt Dassen. ‘Het is druk bij bezichtigingen.’

Trek naar provincie

Kees Beltman, makelaar in het nabijgelegen Eerbeek, bevestigt dat er veel interesse is van mensen uit de Randstad. ‘Sinds corona zien we een toename van kijkers, vooral in het wat duurdere segment. Gezinnen verkopen hun rijtjeshuis in Utrecht of Amsterdam en kopen hier een vrijstaand huis. Ze willen allemaal rust en ruimte’, zegt Beltman.

‘Amsterdam was altijd zo gewild dat mensen genoegen namen met steeds minder vierkante meters. Liever dat dan de stad uit. Maar nu ze door corona verplicht thuis moeten werken en het thuiswerken misschien wel meer bij het leven gaat horen, blijkt het niet ideaal om met het hele gezin aan de keukentafel te moeten werken’, zegt Wijnen.

Daarom verwacht hij dat een aantal mensen hun huis in Amsterdam gaat verruilen voor een groter huis buiten de stad. ‘Dit is geen luchtfietserij. Dit is echt een beweging nu. Waar mensen eerder niets wilden weten van wonen buiten Amsterdam, overwegen ze het nu’, zegt Wijnen.

Geld vrijspelen

Overigens kan dit ook ingegeven zijn door financiële motieven. Een zzp’er bijvoorbeeld of een horeca-ondernemer die zijn inkomen heeft zien wegvallen door corona, kan door zijn huis in de stad te verkopen veel geld vrijspelen. Wijnen bevestigt dat dit ook speelt.

Voor twee zzp’ers uit Amsterdam-Oost was dit in ieder geval een reden om hun huis in Amsterdam te in te wisselen voor een huis in het nabijgelegen Landsmeer. Het huis in Landsmeer is een fractie kleiner, maar kost ongeveer de helft. ‘Dat levert ons een financiële buffer op en lagere woonlasten voor het geval er weer een crisis komt’, zegt de 46-jarige zelfstandige, die niet met haar naam in de krant genoemd wil worden.

Op elkaar in de stad

Ook merkten zij en haar gezin door corona dat ze meer rust en ruimte wilden. ‘Je zit in de stad zo op elkaar, zelfs zonder toeristen. Toen we net na de uitbraak een blokje om wilden, gingen we expres ’s avonds laat. Maar dan nog was het lastig afstand houden.’

Toen het idee om te verhuizen eenmaal was geboren gingen ze in verschillende plaatsen kijken, van Heiloo tot Castricum. Uiteindelijk vielen ze voor een huis in Landsmeer. Dit huis bleek echter populair, waardoor de verkoop ineens heel snel ging. Ze wonnen de biedingsronde (met liefst 26 biedingen) en kochten het huis. De verkoop van hun huis in Amsterdam ging minder vlot. Ze moesten zelfs de vraagprijs verlagen, maar toen werd het toch verkocht.

Wijnen van makelaarsvereniging Amsterdam stelt dat de huizenprijzen nog niet dalen in Amsterdam. ‘Zelfs dure woningen worden nog steeds goed verkocht.’

Bron:
FD – Corona maakt stedelingen happig op een huis in de natuur.

U kunt niet (meer) reageren.